Milyen esetben előírás a gázterv készítése?

gázterv

Abban az esetben, ha a gázvezeték hálózat átalakításra kerül vagy vezetékszakaszokat szüntetünk meg, esetleg az átalakítás a kéményt vagy a kazánt érinti, mindenképp terv készítésére van szükség. Akkor is szükséges a gázterv készítése, ha a gázóra áthelyezésre kerül. Ilyenkor a munkafolyamatok csak a gázszolgáltató jóváhagyásával kerülhetnek kivitelezésre.

A gázterv készítésekor az aktuális és az engedélyeztetni kívánt, új állapotot kell feltűntetni. Továbbá a terven szerepelnie kell a hőtermelő berendezés megjelölésének, a szerelési munkálatoknak és a betartandó szabályok megnevezésének. A dokumentációnak minden esetben tartalmaznia kell a megrendelőlapot, esetleg meghatalmazást és a kéményvizsgálati véleményt is.

Az ilyen módon beadott gázterv elfogadására 15 nap áll a gázművek rendelkezésére. Ha a gázterv nem felelne meg, annak hiánypótlására, átdolgozására lehet szükség. Indokolatlannak vélt elutasítás esetén lehetőség van felülvizsgálatot kérvényezni a Területi Műszaki Biztonsági Főfelügyelőségnél.

Mit okozhat a fűtés rendszer tisztítás elmulasztása?

Manapság az egyik leginkább elterjedt fűtési mód a kazánnal vagy cirkóval való meleg víz előállítása, és annak csőrendszereken való eljuttatása a különböző hőleadó egységekbe, amelyek leadják a hőt a fűtendő helységekbe. Abban az esetben azonban, ha a a fűtésvíz kezeletlen, akkor a rendszer elszennyeződik, és a lerakódott vízkő, illetve iszap a fűtés hatékonyságának csökkenését, valamint az energiafelhasználás növekedését okozhatja.

A fűtés rendszer tisztítás egy olyan karbantartási feladat, amit rendszeresen el kell végezni ahhoz, hogy a berendezéseink hosszú életűek legyenek és hatékonyan működjenek. A fűtés rendszer tisztítás történhet vegyszerrel, mosókompresszorral, szárazjeges eljárással, impulzusos mosással attól függően, hogy milyen berendezést kell átmosni.

Sokan megfeledkeznek róla, de egy új kazán fűtéshálózatra való rákötése előtt mindenképp érdemes elvégezni a rendszer vegyszeres átmosását, ugyanis egy szennyezett rendszerbe beépített kazán hamar, akár végzetesen meghibásodhat.