Férfi és női kerékpárok az igényekhez mérten

Női férfi kerékpár

Jogos a kérdés, hogy miért van különbség a női és a férfi bringák között. Talán az egyik nem a másik nemnek készített változatot nem tudná használni? Ilyenről szó sincs, az viszont tény, hogy a női és férfi test anatómiája némileg különbözik, ezért, ami kényelmes az egyiknek, az nem kényelmetlen a másiknak kerékpározás közben.

A női kerékpár típusok mára már ugyanolyan sokszínűek, akárcsak a férfiaknak készült modellek. Minden célra meg lehet találni a megfelelő változatot. Sőt, ez az elsődleges szempont, amikor női kerékpár vásárlásra kerül a sor. Érdemes alaposan átgondolni, hogy városi környezetben, aszfalton vagy terepen kívánunk tekerni sportolás, esetleg csak hétköznapi felhasználás céljából, utána jön a méret kérdése. Hiába a minőség, ha az adott modell túl kicsi vagy túl nagy. Így soha nem fogjuk megszeretni a kerékpározást, mert a méretből adódó kényelmetlenségek könnyen tönkrevágják az élményt. Ebbe pedig nemcsak a váz méretének, hanem a kerékméret meghatározása is beletartozik. Manapság a legnépszerűbbnek a 27,5“ kerékmérettel rendelkező női kerékpárok számítanak az MTB-k terén. De a klasszikus 26“-os és a 29“-es felni átmérő is megtalálható a kínálatban. A városi, illetve a túra kerékpárok esetében ez általában 28“ szokott lenni.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő méretet, akkor kezdődhet az ideális típus kiválasztása, felszereltség szerint. Természetesen számít a gyártó kiléte is, mert az jó iránymutató lehet a minőséget illetően. Ha valóban szeretnénk egy kifinomult bringára pattanni, akkor egy hozzáértő véleményét mindenképp érdemes kikérni az alkatrészekkel kapcsolatban, amennyiben nem vagyunk otthon a témában. Elvégre az sem mindegy, hogy az első 3-4 kör után elkezd kattogni, recsegni, lötyögni ez-az a bringán, a gyenge minőség miatt.

Ha összeállt a kép, akkor még a tartozékok kérdését érdemes rendbe tenni, hogy a kerékpározás maximális élményt nyújtson. A városi női kerékpárok esetében előnyt jelent egy első vagy hátsó kosár, csomagtartó. Ha szeretnénk a nagyobb bevásárlásokat bringával intézni, akkor erre mindenképp figyelni kell.

Aki szereti a kihívásokat, annak az MTB-k vagy az országúti bringák jelentik a megfelelő választást. Ebben az esetben viszont előnyt jelenthet egy vagy két kulacstartó, mert a folyadékbevitelről rendszeresen gondoskodni kell a megpróbáltató szakaszokon.

A felsorolt szempontok alapján érdemes alaposan megfontolni a választást, a teljes elégedettség érdekében.

A férfi kerékpárok töretlen térhódítása

A zsúfolt városi környezet miatt, manapság már egyre többen döntenek úgy, hogy inkább a biciklit választják az autó helyett a tavaszi, nyári időszak során. De a sportolás szerelmesei is megtalálhatják a férfi kerékpárok között azokat a modelleket, amikkel határokat nem ismerve szelhetik a kilométereket.

Tehát, ha valódi célja van a bringa megvételének és nem csupán hétvégi programként tekintünk erre a tevékenységre, akkor bizony érdemes áldozni a minőség oltárán. Bizonyára senki nem örülne annak, ha az újonnan vásárolt, úgynevezett reklámbringa szétesne munkába menet. Manapság már rengeteg alternatíva létezik a női és a férfi kerékpárokra egyaránt. Sokféle gyártó, sokféle felszereltséget kínál, többféle kivitelben. Nem szabad rábökni az elsőre, amit meglátunk, hasonlóan az autóvásárláshoz.

Lehet, hogy eddigi életünkben a merev vázas férfi kerékpárok mellett kampányoltunk, de amíg nem próbáltunk ki egy rugóstaggal ellátott „fully“ változatot, addig lehet nem érdemes újat vásárolni. Egy kis spórolással kényelmesebb, rugalmasabb élményben lehet részünk, amennyiben erre van igény. Természetesen az élményen a fékek minősége is sokat dob, avagy ront, ha valamilyen gagyi változat kerül a bringára. A hidraulikus tárcsafékek adagolhatóságával és fékerejével semmi sem veheti fel a versenyt. Persze, akinek fontos a gazdaságos kivitel, annak a bowdenes változatok is jó választást jelenthetnek. Ez is nagyban függ a felhasználási körtől, elvégre városban a V-fék is csodásan teszi a dolgát.

A sebességek számát sem szabad figyelmen kívül hagyni. Amennyiben a lapos részeken kívül szeretnénk néhány emelkedőt is megmászni, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz egy többsebességes változattal, mint az egysebességes cruiser férfi kerékpárral. Ezzel kapcsolatban az is megfigyelhető, hogy a legtöbb gyártó a felsőkategóriás bringák esetében elhagyta az első váltót és inkább nagyobb, több fogszámmal rendelkező fogaskoszorúkat készít, illetve a váltókat is ehhez igazítja. Így jelentek meg az 1×10, 1×11, 1×12 sebességgel rendelkező női és férfi kerékpárok az MTB-k körében. Kevesebb a hibalehetőség, kisebb súly és nagyobb hatékonyság, ami szintén egy szempont lehet a vásárlás során.

Ha végre megvan az álombringa, akkor érdemes mellé vásárolni egy minőségi lakatot is, ami komoly kihívás elé állítja az esetleges tolvajokat. Egyébként manapság már lopásbiztosítás is köthető a kerékpárokra, de a 12 hónapos ingyen szerviz szintén remek opciónak számít, amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni.