A lefolyótisztítás házilag is megoldható bizonyos esetekben

lefolyótisztítás házilag

A konyhai és a fürdőszobai lefolyócsövek sajnos időnként, még a körültekintő használat mellett is eldugulnak. Ilyen esetekben kell hívni a duguláselhárítására szakosodott szakembereket, de a lefolyótisztítás házilag is elvégezhető az egyszerűbb helyzetekben. A szimpla lerakódások eltávolíthatóak különféle, erre a célra gyártott vegyszerekkel. Ezeket elegendő beleönteni a lefolyóba, megvárni, ameddig kifejtik a hatásukat és utána vízzel leöblíteni. A zsíros üledéken kívül, ezek a szerek mást nem tudnak lebontani, a hatásuk pedig kiemelten környezetszennyező. A lefolyótisztítás házilag megpróbálható természetes összetevők kombinálásával, mint amilyen a szódabikarbóna, az ecet vagy a citromlé.

A WC pumpa bevetése is megfontolandó, mivel ez a létrehozott nyomás által fel tudja szabadítani a csövet. Viszont a makacsabb dugulások ezzel nem háríthatóak el, csak a kisebbek. A csőgörény is bevethető a lefolyótisztítás házilag folyamán, azonban ennek a nem megfelelő használata kárt tehet a csőben, ami már nagyobb problémát fog maga után vonni, akár a falat, padlót is szükséges lehet ennek következtében megbontani. A lefolyótisztítás házilag persze ajánlott, mivel ezek költséghatékonyak, de gond esetén mindenképp szakemberre kell bízni a munkát!

A fűtési rendszerek karbantartása és javítása mindenképp szakképesítéssel és jogosultságokkal rendelkező szerelő feladatkörébe tartozik. Házilag nem ajánlott belefogni még egy olyan egyszerűnek tűnő feladat kivitelezéséhez sem, mint amilyen az új csőtermosztát bekötése keringető szivattyúhoz. A hobbi elektronikai ismeretek gyakran nem bizonyulnak elegendőnek. A munkálatok költsége nem magas, főképp amennyiben figyelembe vesszük, hogy a csőtermosztát bekötése keringető szivattyúhoz elvégzését követően, az elektromos kazánok, bojlerek hatásfoka növekedni fog. A termosztát ugyanis méri a rendszerben lévő közeg hőmérsékletét és a beállításoknak megfelelően szabályozza.

A csőtermosztát bekötése keringető szivattyúhoz megakadályozza a lakás túlfűtését, ami a hűvösebb hónapokban jelentős többletkiadást jelentene, ezáltal elkerülhető a magas fűtésszámla. Azt is megakadályozza a berendezés, hogy a fűtővíz túlságosan lehűljön, ezáltal optimalizálja a fűtést. Maga a bekötés a kapcsolási rajz alapján történik a csőfalra vagy a tartály oldalfalára, típustól függően. A csőtermosztát bekötése keringető szivattyúhoz nem szakszerűen elvégezve automatikusan maga után vonja a garancia elveszítését, ami dupla kárnak számít, hiszen így egy új berendezést kell vásárolni.