A plasztikai sebészet létjogosultsága az egészségügyben

Egyre inkább olyan irányba halad a világ, hogy a külső megjelenés szinte a sikeresség kiskapuja. Vagyis, akinek jó a megjelenése, már előbbre van egy lépéssel, mint aki nem a társadalmi ideálhoz közelít. A plasztikai sebészet ágazatai közül, ezért is lett egyre népszerűbb a külső esztétikába beavatkozó műtéti és egyéb eljárások. Mindenki hallott már a ráncfeltöltésről, arc-felvarrásról, zsírleszívásról. Ezek mind-mind olyan beavatkozások, amelyek nem életet veszélyeztető állapot megelőzésére lettek kifejlesztve, hanem a páciensek elképzeléseinek megvalósítására.

A gyors fogyás egyik leggyorsabb formája a zsírleszívás, ahol a zsírszövetet fellazítják, majd egyszerűen kiszívják. A felvarrásnál pedig a fülhöz közeli részen megbontják a bőrszövetet, amit fellazítanak, vagyis elválasztják az izomszövettől, így feljebb lehet emelni a fül felé, majd egy kis kimetszés után újra odavarrni. Ezt a műveletet a ráncok eltávolítására és kisimítására szokták alkalmazni. Néhány hét alatt több évet képes letagadni a korából az, aki ezt a műveletet elvégezteti.

A plasztikai sebészet ezen beavatkozásait szinte mindenki ismeri, hiszen a sztárok és a rivaldafényben lévő emberek az arcukon és a testükön hordozzák ezeknek az áldásos eredményét. Viszont a plasztikai sebészet sokkal több annál, mint a társadalmi normáknak való megjelenéshez való igazodás. Valódi helye van az egészségügyben, hiszen az emberek fele, akik a plasztikai sebészet szakembereihez kerülnek, nem feltétlenül szebbé akarják tenni az amúgy normális szerkezetű testüket, hanem helyre szeretnének hozatni olyan elváltozásokat, amelyekkel együtt születtek, vagy pedig egy baleset során szereztek.

Amennyiben veszünk egy roppant egyszerű példát, akkor az orrsövényferdüléssel küzdő beteg sok kellemetlenséggel kell megbirkózzon a mindennapok során, amin a plasztikai sebészet segíthet. A művelet szinte ugyanolyan, mint egy esztétikai beavatkozásnak szánt műtét, viszont sokban javíthatja a páciens életminőségét. Ugyanígy beszélhetünk például a nyúlajakkal születettekről vagy az arcon történt égési sérülések helyreállításáról is.