Parfüm, toalett víz vagy kölni?

Az illatoknak jelentős szerepük van, hiszen tudat alatt képesek befolyásolni az érzelmeinket. Sokszor feltevődik a kérdés, hogy mi a különbség a parfüm, a parfüm víz, a toalett víz és kölni között. Tudni kell, hogy az illatszereket a bennük lévő illóolaj adag, illetve koncentrátum szerint kategorizálják.

Minél több benne az illóolaj összetevő, annál tartósabb az illata és annál magasabb az ára is. A parfümben található a legmagasabb illóolaj mennyiség, 15-30 %. Az Eau de Parfum vagy parfümös víznek 8-18%-os az illóolaj koncentrátuma, alkalmazásánál illata akár 6 órán át is tart, ezért ajánlatos este használni.

Az Eau de Toilette vagy toalett víz 4-8% illóolajt tartalmaz, ami kevesebb ideig tart, 2-4 órán át, tökéletes nappali használatot biztosít. Az Eau de Cologne, magyarul kölnivíz 3-5% illatanyagot tartalmaz és tartóssága kb. 2 óra. A kölni előállítása ma is családi kézben van és ez az illatszer márkaneve. A feltaláló család lakóhelye Kölnben volt, a 4711-es házszám alatt, ahonnan az illatszer kapta a nevét és napjainkig megőrizte azt.