Nyugdíj előtakarékossági formák – Ezek a legfontosabb különbségek

Nyugdíj előtakarékosság

Nem mindig egyszerű előre gondolkodni, főleg amikor az ember élete fenekestül felfordul valamilyen külső tényező miatt. A bedőlt hitelek, netán járvány okán csődbe ment vállalkozás, a szomszédos országban dúló háború, ami kihat az árak alakulására. Ez csak néhány személyes és globális tényező, amelyek mentén az aggodalom fokozódhat. A megszokott életszínvonal fenntartása gyakran nagyobb költségeket emészt fel, mint azok alapvető megteremtése. Az ember könnyedén hozzászokik a jóhoz, majd pedig nem szeretné azt elengedni, még akkor sem, ha emiatt az egészsége megy tönkre. Vannak olyan adatok, amelyek azt mutatják, miszerint a hazai átlagnyugdíjak az átlagbéreknél 45 %-al alacsonyabbak.

Ez a KSH 2019-re vonatkozó megállapítása. Sajnos a tendenciák nem sokat javultak az elmúlt években és ahogy ez kinéz a jövő sem tartogat feltétlenül jobb lehetőségeket. Ha valaki nem szeretné elveszíteni a jövetelmének megközelítőleg 40 %-át, akkor jobban teszi, ha gondoskodik plusz befektetésről vagy felkészül az életszínvonalának gyökeres lecsökkentésére. Amíg biztosított egy viszonylagos jó fizetés, addig a különféle nyugdíj előtakarékossági formák közül személyre szabottan lehet válogatni.

A grantis.hu weboldal remekül összefoglalja a főbb különbségeket. Emellett jobb nem elmenni figyelem nélkül, ugyanis a 3 fő megoldás különféle opciókat rejt magában. Legyen az nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár vagy éppen NYESZ, azaz nyugdíj-előtakarékossági számla, az előnyök és hátrányok tekintetében mindegyik más preferenciákat tud mutatni. Néha lehet számolni tag-, illetve havidíjjal, míg máshol ez nem kötelező. Az esetleges adójóváírás mértéke sem ugyanakkora.

A biztosítások esetében a választék hatalmas, ezért könnyedén el lehet veszni a kínálatban. Laikusként a pénzügyek egy valóságos útvesztőnek minősülnek, így jól jön a grantis.hu weboldal munkatársainak a segítsége az eligazodás érdekében. Amikor pénzügyi megtakarításról van szó, akkor első körben mindig a személyes érdekek vannak előtérben, így erre fontos fókuszálni, ugyanis a jövedelem mértékéből lehet kellő összeget félretenni a jövő bebiztosítására. A tökéletes opció tehát ott van a többi között, csak azt meg kell találni ügyesen.