Mitől függ egy klíma karbantartásának gyakorisága?

klíma típusa

A forró nyarak során szinte már elképzelhetetlen, hogy ne hűtsük a lakásokat, üzlethelyiségeket, munkahelyeket. Erre a célra különféle típusú és kapacitású berendezések alkalmazhatóak. A tartós és megfelelő szintű munkavégzés érdekében, nem elég csak beépíteni a klímaberendezést, hanem a használat intenzitásától is függően, időnként tisztítani kell a készüléket.

Többek között az adott klíma típusa is szerepet játszik abban, hogy milyen gyakran kell karbantartani a légkondi berendezését. A szakértők javaslata szerint erre évente kétszer, tavasszal és ősszel érdemes sort keríteni. A beltéri egység belsejében a levegőből kiszűrt szennyeződések idővel lerakodnak, ami károsítja a gép alkatrészeit és megakadályozza az optimális működését.

Ráadásul elszaporodhatnak benne a tüdőgyulladást is kiváltó Legionella baktériumok és a penészgombák, amelyek sokaknál allergiás reakciót váltanak ki. A megfelelően tisztán tartott egység hozzájárul a levegő átmosásához, ezért épp az allergiásoknak érdemes odafigyelniük a rendszeres karbantartás elvégzésére. Időnkénti fertőtlenítésre szorul a hőcserés borda és a kondenzvíz tálca.

Ugyancsak alapos pucolás alkalmazandó a kültéri egység esetében is, mert a felhalmozódott por mellett, a gép nem tud eléggé hűteni és túlterhelődik a motor. A korszerű mechanizmusú inverteres split gépek eleve úgy kerülnek a kereskedelmi forgalomba, hogy rendelkeznek öntisztító és páramentesítő funkcióval az energiatakarékos üzemmód érdekében, a komolyabb szerkezetekben pedig már ColdPlasma szűrő is található.

A periodikus karbantartási munkák elvégzése ennek ellenére továbbra is nélkülözhetetlenek. Ennek során az erre szakosodott szakemberek leginkább a baktérium- és gombaölő hatású Frionett 2 habzó lúgos tisztítószert használják, ami gyors zsírtalanítást és szagtalanítást is garantál.

A folyamat során ellenőrzésre kerül a gáztöltet szintje és amennyiben szükséges, a gáz feltöltése, ugyanis ennek hiánya a hatásfok romlását eredményezi. A rendszeresen működő klímák időnkénti alapos átnézése kötelező érvényűnek tekinthető, mert az egészség megóvása érdekében a legfontosabb, hogy a belélegzett levegő jó minőségű legyen.