Minőségi kép és hang jellemzi az ip tv csatornáit

Sokat fejlődött a televíziózás a lassan évszázados történelme során. Rég elmúlt már a fekete-fehér adások kora, sőt az analóg televíziózásnak is bealkonyul lassan. Az ip tv csatornái már nem az éter hullámain keresztül érkeznek el a fogyasztókhoz, hanem a szolgáltató széles sávú adatkommunikációra alkalmas hálózatát használva.

De ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos készülékekkel már nem nézhetők az ip tv csatornái. A modern technika számos kényelmi funkciót, szélesebb csatornaválasztékot, valamint sokkal jobb kép- és hangminőséget tesz lehetővé, mint a hagyományos változat.

De akit kiszolgálnak, az kiszolgáltatottá válik, és minél jobb a kiszolgálás, annál kegyetlenebb lehet ez az igazság. Ugyanis a felhasználói élmény javítására hivatkozva minden szolgáltató figyeli a fogyasztói szokásokat, és rengeteg információt gyűjtenek az ip tv csatornái nézése közben is.

Ezeket mindenki saját érdekei szerint használja fel, a törvényes keretek szigorú betartásával, de akkor is egyenlőtlen a harc, hiszen míg egyik oldalon jól felkészült szakemberek dolgoznak, velük szemben legtöbbször csak bamba fogyasztók bámulják a dobozt.