Milyen tényezők befolyásolják a hajbeültetés eredményességét?

A Sikos Hajbeültetés Klinika blogjában bővebben is olvashatunk arról, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a hajbeültetés eredményességét.

Ezek röviden a következőek:

  • A műtét előtti faktorok: általános egészségi állapot, dohányzás, kopaszodás oka stb.
  • Hajvétel menete, adóhely ellátása
  • A hajtüsző egységek, graftok kezelése
  • A befogadó terület ellátása, befogadó nyílások elkészítése
  • A graftok beültetése
  • A hajbeültetés utáni utókezelés

Részletesebben:

A műtét előtti személyes konzultáció során fontos tisztázni a páciens elvárásait, az általános és a hajhiányára vonatkozó részleteket. A műtéti terv felállítás, a finom és dús hajvonal tervezés és kialakítás a páciensek egyik legfontosabb érdeke a természetes és valódi hajas hatás elérése érdekében.

A műtét elején a technikai paraméterek beállítását végzik el. Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű a fejbőr rugalmasságának, a hámréteg vastagságának, keménységének, a graftok szöveti tapadásának felmérése, a hajtüsző egységek mikrokamerás feltérképezése.  A mikrokamerás vizsgálat ismeretében állítják be a hajvételi rendszert.

A megfelelő hajbeültetési eredmény elérését a megfelelően kiválasztott hajvételi technika mellett egyéb, szintén kulcsfontosságú tényezők is befolyásolják.

Kiemelten fontos a műtét egész ideje alatt a graftok megfelelő atraumatikus ellátása a kihúzás, kezelés (pl. számolás, szortírozás) és a beültetés folyamán. A graftok megfelelő közegben és hőmérsékleten való tárolása, védelme a kiszáradás (dehydratáció) ellen kiemelt fontosságú.
Jelentős szerepe van a befogadó hely előkészítésének:

A befogadó nyílások megfelelő kiképzésével (mélység, nagyság stb.) állítják be, hogy az átültetett haj milyen irányba, milyen dőlésszögben, milyen eloszlással, milyen sűrűséggel növekedjen.  A fejtető egyes részein teljesen más beállításokkal lehet számolni, így pl. a forgók területén.

graftok beültetését szintén teljesen atraumatikusan (sérülés nélkül) kell végezni, a teljes hajnövekedés érdekében.

műtét után az előírt és ajánlott fejbőr kezelés, a gyógyulási időszakra vonatkozó tanácsok részletes ismerete és alkalmazása szintén elengedhetetlen a megfelelő hajbeültetési eredmény eléréséhez.