Mi az a bonus malus? Autósként fontos, hogy tudjál róla!

bonus malus

Az egyik alapvető faktor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának megállapításakor a bonus malus rendszerbeli besorolás, így minden autósnak érdemes információkat szerezni erről legalább egyszer. Tisztában kell lenni a bonus rendszerben létező díjkedvezmények soraival, illetve azzal is, hogy mekkora többletdíjat jelent a malus rendszerbe történő besorolás. A www.biztoshely.hu linkre kattintva bővebben tájékozódhatsz arról, hogy hogyan kérdezheted le a bonus malus besorolásodat. De lássuk pontosan, hogy mi is ez a bonus malus rendszer!

Tulajdonképpen ez a rendszer kötelezi a biztosítót a biztonságos és felelős autóvezetés jutalmazására, ami a páros elnevezés pozitív része, a bonus. A malus viszont a károkozás elmarasztalására, a bonusból fakadó kedvezmény megvonására vagy pórdíj kiszabására való. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében egységes a besorolás, ugyanis ez biztosítótól függetlenül, központilag szabályozott.

Nemcsak a személygépkocsikra vonatkozik ez a rendszer, hanem kiterjed az autóbuszokra, a teherautókra és vontatókra, motorkerékpárokra és a mezőgazdasági vontatókra kötött szerződésekre is. Ez alól csak a lassú gépjárművek és a segédmotoros kerékpárok képeznek kivételt. Sokan nem tudják, hogy hol ismerhetik meg a bonus malus besorolásukat és éppen ebben segít a Biztoshely biztosítási portál az autósoknak. Ha biztosítót váltasz és egy új társasággal akarsz biztosítási szerződést kötni, akkor a felmondási levélben kérned kell az előző biztosítótól, hogy küldje el a jelenlegi bonus malus besorolást és a következő kontraktus megkötésénél már a megadott adatok között ezt is tudod ismertetni a biztosítóval.

Egyébként, napjainkban már a bonus malus besorolást a központi nyilvántartásból is meg lehet tudni, ami mindenkinek nagy segítséget jelent. A biztosítótársaságok is gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, mert így le tudják ellenőrizni az új szerződéskötés során. A besorolási fokozatokról minden információt megismerhetsz a weboldalon, tehát érdemes felkeresned.