Megfigyelő kamera rendszer a köztereken

A legtöbb köztéren, ahol sok ember fordul meg egyetlen nap alatt, általában a közbiztonságiak vagy az önkormányzat biztonsági felelősei megfigyelő rendszert építenek ki.

Minden olyan helyre megfigyelő kamera kerül, ahol jó perspektívából láthatóak azok az események, amelyek a téren történnek. Ez több okból is fontos lehet. Egyrészt így megfigyelhető a forgalom és esetleg a szabálytalankodás, ezáltal a balesetek képei is könnyedén visszanézhetőek, így megítélhető, hogy ki volt a kár okozója.

Másrészt a bűncselekmények megelőzése és megfigyelése a cél. Az olyan megfigyelő kamera, amelyik nem jól látható helyre van kitéve, valószínű, hogy lencsevégre tud kapni egy-egy ilyen esetet, mint az, amelyik jól látszik. Ez azért lehet, mivel aki ilyesmire készül, az először a jól látható megfigyelő rendszereket játssza ki vagy iktatja ki.

Ugyanakkor, egyik megfigyelő kamera sem ér sokat, ha kicsi a felbontása és rossz a kép minősége, mivel így nem vehetőek ki jól az események részletei és ezért nem használhatóak fel a bűncselekmény vagy a baleset bizonyítékául.