Így működnek a napelemes kandeláberek

napelemes kandeláber

A napkollektoros utcai lámpák működésének elve meglehetősen egyszerű. A napelemes kandeláber nappal, nyugalmi állapotban összegyűjti az energiát. Amint sötétedni kezd, azonnal hozzálát a munkájához és fényt bocsát ki. Ez a tulajdonsága a szerkezetében található speciális érzékelőknek tudható be. A napelemes kandeláberek meglehetősen egyszerű kialakításúak.

A tápegységük újratölthető nikkel-kadmium akkumulátorokkal működik. A teljesítményük átlagosan körülbelül 700 mA/óra. A nap folyamán a napenergia felhalmozódik bennük, majd sötétben automatikusan bekapcsolnak. A fényt körülbelül 0,06 W teljesítményű LED diódák biztosítják. Ezek a kültéri lámpák akár 100 000 órán át is működhetnek.

Az ilyen berendezések modern modelljei védettek a korrózió, a porképződés, valamint a csapadék és a hőmérsékleti változások ellen. Ezt a védettséget a lámpatest dobozán vagy házán kell feltüntetni és „IP” betűk jelzik, amelyek mellett számok is vannak. Minél nagyobb ez az érték, annál magasabb a napelemes kandeláber védettségi szintje