Hogyan alakul a napelem ár családi ház esetében?

napelem kalkulátor

A napelemes rendszerek nagyon kelendőnek számítanak manapság, amin cseppet sem lehet csodálkozni, tekintve azok energiahatékony, sokoldalú felhasználásának lehetőségeit. A kérdés már csak az, mennyibe kerül a szóban forgó minőségi rendszerek kiépítése? A napelem kalkulátor remek alapot szolgáltat az előzetes tervezéshez.

Napelem ár családi ház esetében – tervezzünk előre!

A praktikus applikációt a kifogástalan szakmai renoméval rendelkező csapat, a Tiszta Energiák honlapján találhatjuk meg. Elég csupán választ adni a napelem kalkulátor által feltett néhány kérdésre és máris tiszta képet láthatunk a személyre szabott esetünkben releváns rendszerről – többek között annak méretéről, teljesítményéről és a panelek várható számáról.

A napelem kalkulátor rendkívül felhasználóbarát, néhány másodperc alatt válasszal szolgál a megrendelőket érdeklő kérdésekre. A továbbiakban viszont mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a Tiszta Energiák munkatársaival, akik a helyszíni szemle után pontosítják a tervet és elkészítik a végleges ajánlatot.

Milyen tényezők befolyásolják a napelem rendszer ár alakulását?

A fotovoltaikus rendszerek ára számos tényezőtől függ, amiket figyelembe kell venni, amikor egy családi házba tervezünk ilyen jellegű beruházást fektetni. Az egyik legfontosabb tényező maguk a háztartás paraméterei, amelyek befolyásolják a méretét és teljesítményét. Ezek közé tartozik a ház elhelyezkedése, tetőterülete, a tető dőlésszöge és az árnyékolás mértéke. Minél nagyobb a ház tetőterülete és minél kevesebb az árnyékolás, annál hatékonyabb lehet a napelemes rendszer.

A másik fontos tényező az épület évi energiaigénye. Minél magasabb az energiafogyasztás, annál nagyobb teljesítményű rendszerre lesz szükség a teljes ellátáshoz. Fontos figyelembe venni a ház energiafelhasználási szokásait, hogy pontosan meghatározhassuk a szükséges napelemek számát és teljesítményét.
Emellett, az árakat befolyásolja a rendszer technológiája és minősége is.

A legújabb és legfejlettebb technológiájú napelemek általában drágábbak, de hosszabb távon megtérülőbbek lehetnek a magasabb hatékonyságuk miatt. Fontos tehát alaposan átgondolni, hogy melyik típus és minőségű napelem rendszer lenne a legmegfelelőbb a családi ház esetében. Végül, a napelem rendszer árát befolyásolja a beszerelés költsége is.

Hogyan térül meg a gyakorlatban a rendszer ára? A napelem kalkulátor erre is választ ad!

A szolárrendszerek egyre népszerűbbek a családi házak tulajdonosai körében, hiszen hosszú távon a legjobb megoldást jelentik az energiaköltségek csökkentésére. Annak ellenére, hogy a napelem rendszer telepítése kezdetben jelentős beruházást igényel, idővel visszahozza az árát a megtakarított rezsi révén.
Konkrét árakról beszélni azonban lehetetlen, hiszen minden eset más, ahogyan a személyes igények is változatos formát öltenek.

Nagyságrendekről azonban beszélhetünk. Egy átlagos családi ház esetében, a napelem rendszer ára általában több százezer forinttól több millió forintig terjedhet. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a napelem rendszer telepítése hosszabb távon a legjobb megoldás lehet, hiszen a megtakarított villanyszámlák révén, a rendszer díja néhány éven belül megtérül.

A szolárrendszerekbe való befektetést családi házak esetében tehát beruházásként kell tekinteni, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. A rendszer telepítése előtt érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket és szakember segítségét kérni a megfelelő típus kiválasztásához.

Érdemes figyelni az állami támogatásokat is!

Szerencsére, az állami támogatások jelentős segítséget nyújthatnak a napelemes rendszerek telepítésében, csökkentve ezzel a beruházás kezdeti költségeit. A pályázati lehetőségek vissza nem térítendő támogatások formájában is konkretizálódhatnak, például közvetlen pénzügyi hozzájárulást jelentenek a projekt költségeihez, esetleg kedvező kamatozású hitellehetőségeket, amelyek megkönnyítik a szükséges kezdeti beruházások finanszírozását.

Érdemes figyelemmel kísérni a kiírásokat, hiszen azok évente frissülnek, így mindig más-más lehetőséget szolgáltatnak azoknak, akiket komolyan foglalkoztat az életvitelük és az energiafelhasználási szokásaik megreformálása, de nem rendelkeznek a teljes kiépítéshez szükséges tőkével.