A filament LED hagyományos izzónak felel meg

A számos világítástechnológiához kapcsolódó szabvány között a GU10 foglalat biztosan jól ismert a háztartási felhasználók óriási táborában. Ez a szabvány tulajdonképpen a jól ismert spot lámpák vagy rejtett izzók megfelelője, amely oly sok helyen van használatban. Gondoljunk csak a konyhai spotok vagy bárok, éttermek mennyezetvilágítására. A 230 V feszültséggel működő GU10 LED izzó ezért méltán egy népszerű rendszer alternatívája, amely a LED technológiának köszönhetően, még hatékonyabb és hosszabb üzemidőt biztosít.

A GU10 LED izzó teljesen kompatibilis a hagyományos megfelelőjével, így bátran használható a meglévő porcelán foglalatba. Ennek a foglalatnak óriási előnye a gyors és precíz rögzítés. A bajonett zár és porcelán ház hőálló és nagyon erős. Ezért akár egy komolyabb ütést is kibír. A GU10 LED izzó alapvetően két kivitelben készül a megvilágítási szögét tekintve. A kisebb, 38 fokos kivitel szűkebb, de koncentráltabb világítást tesz lehetővé, és ott alkalmazható kiválóan, ahol egy konkrét tárgyat szeretnénk megvilágítani.

Például egy kirakatban vagy a boltok polcain. A szélesebb, 100 fokos kivitel nagyobb területek koncentrált megvilágítására szolgál, és igen népszerű bárpultok, konyhapultok, valamint álmennyezetek esetében. A LED technológia egy továbbfejlesztett változata a filament LED. Ezt a megoldást a hagyományos wolfram szálas izzók nagy szórású, sárgás fényű tulajdonságának LED technológiás alternatívájaként hozták létre.

A filament LED technológia lényege, hogy a LED chipeket fektetve, egymástól elkülönített üveg vagy zafír oszlopokra helyezik, és foszforral vonják be. Ezzel kiváltva a hagyományos wolfram szálakat egyfajta üveg rudacskára, amely tulajdonságában ugyanolyan 360 fokos fényszórást és erős fényt biztosít, mint a hagyományos kivitel. Tehát a filament LED egy retrofit megoldás, amely a hagyomány kedvelőinek szánt, modern fényforrást biztosít kevesebb energiafelhasználás és hosszabb élettartam mellett. Fénye sokkal természetesebb más LED izzók fehér fényével szemben.