Black out függöny a privát percekért

black out függöny

Nem mindenki szereti a reluxát, pedig általában jóval több fényt képes kizárni, mint bármilyen textil, amit az ablakra applikálunk. Ez egészen pár évvel ezelőtt igaz is volt, aztán megjelent a piacon a black out függöny. Ezek a speciális eljárással készült darabok a fény 85-100%-át is képesek teljesen kizárni a szobából. A megjelenésekor még csak egyféle modell volt elérhető, ma azonban már két kategóriába soroljuk annak alapján, hogy hány százalékát engedik be a fénynek.

A fényzárás intenzitása alapján az úgynevezett dimout példányok a kinti világosság csupán 85-95%-át fogják fel, a black out függöny viszont teljesen képes kizárni minden bejövő fényt. Az előbb említett speciális eljárás során 3 réteg textilt varrnak össze, amiből a középső minden esetben fekete. A két külső lehet mintás, lehet színes sőt, még akár fehér is, ez tulajdonképpen teljesen mindegy. Ennek köszönhetően pedig, a black out függöny nemcsak feketében kapható, ami jó hír, hiszen ez a szín, bár igen közkedvelt, az ablakokon eléggé gyászosan mutat.

A másik jó alternatívája a fény kizárásának a panelfüggöny. Az előbbi kategóriához hasonlóan, ez esetben ugyancsak két kategóriába csoportosítjuk a termékeket. Az egyik a fényáteresztő, ami ahogy a neve is elárulja, ez a típus beengedi a kinti világosságot, mégis biztosítja, hogy a kíváncsi tekintetek ne kémlelhessenek be a szobába. A másik verziója a sötétítő panelfüggöny, ami az előbbinek éppen az ellentéte, legalábbis ami a fényzáró tulajdonságot illeti.

A lapfüggönyként is emlegetett darabok felhelyezhetőek egy-, két-, de akár háromsoros karnisra is. Az utóbbi két opció lehetőséget ad arra, hogy mind a két kategóriából választhassunk valamilyen nekünk tetsző modellt, így azt használjuk, amelyikre éppen szükség van, vagy amit éppen a hangulatunk diktál. A mintaválaszték a panelfüggöny csoportján belül is nagyon széles. A megfelelő megtalálása után annyit kell csak tennie, hogy megadja a megfelelő méreteket és pár napon belül már felaggathatja a karnisra.