Az izomhúzódás jelei és azok megszüntetése

Az izomsérülések igen gyakoriak a sportolóknál. Általában a túlzott erőlködés vagy egy rossz mozdulat vezethet ilyen panaszokhoz. Az izomhúzódás jelei egyértelműen felfedezhetőek és megkülönböztethetőek minden más izomsérüléstől. Hirtelen mozdulatoknál jelentkezik és görcsös izommerevséget okoz. Nem olyan fájdalmas, mint az izomszakadás, de ez sem kellemes. Szerencsére, pár nap pihenés és a megfelelő kezelés után elmúlik, nem okoz szövődményeket.

Azonban, ha nem vesszük komolyan az izomhúzódás jeleit, akkor komolyabb következményei is lehetnek. Ha azt tapasztaljuk sportolás, edzés vagy megerőltető fizikai munka során, hogy izomhúzódásunk van, akkor rögtön félbe kell hagyni a tevékenységet és a kezelésre kell összpontosítani. Az izomhúzódás jelei a hirtelen jelentkező szúró fájdalom az izomba, valamint a görcsbe rándult izomzat. Rögtön a helyszínen kezelni kell a problémát. A jegelés enyhíti a fájdalmat, valamint megakadályozza a duzzanat kialakulását.

A jégtömlő helyett, ma már használhatunk különböző gyógynövény kivonatot tartalmazó gélt is, aminek hasonló hatása van. Amint az izomhúzódás jelei megmutatkoznak, fontos elvégezni a kezelést, különben komolyabb problémákat is okozhat és akár izomszakadáshoz vezethet. Ezt pedig már nem lehet pár nap pihentetéssel kezelni. Akár többéves kezelést is igényelhet egy ilyen sérülésnek a helyreállítása. Az izomhúzódás jegelése vagy géllel történő kezelése után, szorító kötést is alkalmazhatunk, hogy a sérült izom nyugalomba maradjon, ne mozogjon.

Ezután már valóban annyi csak lesz a dolgunk, hogy pihentessük pár napig, amíg a sérült szövetek regenerálódnak. Ezt a folyamatot is felgyorsíthatjuk különböző izomlazító krémek és egyéb gyógynövényes készítmények segítségével. Ezek serkentik a vérkeringést és egyéb módon igyekeznek felgyorsítani a gyógyulás folyamatát. Ha az izomhúzódás jelei teljes mértékben megszűntek és már a fájdalom sem érezhető a sérült területen, akkor elkezdhetjük tornáztatni a sérült izmokat. De csak lassan és fokozatosan, nehogy megerőltessük!