Az asztma vizsgálat óriási jelentőséggel bír

asztma vizsgálat

A légzőszerveket érintő betegséget egyáltalán nem szabad félvállról venni. Az asztma vizsgálat spirométer készülékkel történik. A légzést ellenőrzik, így a páciensnek a beszívott levegőt erőteljesen bele kell az eszközbe fújni. Alacsony érték esetén hörgőtágítót használnak, majd legalább 20 perc elteltével újra elvégzik az analízist. Ha második alkalommal jobb az eredmény az elsőhöz képest, akkor joggal lehet gyanakodni a betegségre.

Az asztma vizsgálat során az allergiateszt elvégzése szintén fontos. Ebből kiderül, hogy mely anyagokat kell kerülni a páciensnek. Olyan tünetek észlelhetőek, mint a nem múló száraz köhögés, a légszomj, a sípoló légzés és a fáradékonyság. Leggyakrabban a fiatal korosztályt érinti, így mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy időben kiderüljön.

Az epicutan teszt megadja a választ

Az érzékenyebb bőrű emberek másként reagálnak a különféle anyagokkal érintkezve. Az epicutan teszt azoknál indokolt, akiknél gyakran jelentkeznek allergiás panaszok. Túlérzékenység jelentkezhet illatanyagok, kozmetikumok, ételadalékok, gyógyszerek, illetve fémek hatására. A folyamat lényege nem más, mint a felderítés.

Az eljárás során a hátra különböző korongokat helyeznek, amelyek allergén anyaggal vannak átitatva. A tapaszok felrakása körülbelül 1 órát vesz igénybe. Ez csekély idő ahhoz, hogy kiderüljön mi áll a háttérben. Éppen ezért, a korongok az érintett hátán maradnak 48-72 órán keresztül. Az epicutan teszt alatt kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek izzadást idézhetnek elő. Ha enyhe irritációt, viszketést tapasztal, ne ijedjen meg, hiszen ez teljesen normális reakció!

Tenni kell a gyomorégés megszüntetéséért!

Rengeteg embernél jelentkezik kellemetlen tüneteket produkálva. A folyamatos gyomorégés nagyban megnehezíti a mindennapokat. A keserű, savanyú, maró érzés a torokban nyelési nehézségeket okozhat. Köhögést is kiválthat, ami mellé hányinger, sőt, hányás is társul. Sok esetben a zsíros és fűszeres fogások felelősek a jelentkezéséért. Életmódváltással, a stresszes helyzetek csökkentésével, a káros szokások elhagyásával, valamint az egészséges étrend kialakításával jelentős mértékben hozzájárulhat a panaszok mérsékléséhez.

Nemcsak a minőségre, hanem a mennyiségre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Gyakori gyomorégés esetén javasolt többször kevesebbet enni, hogy az emésztőrendszer ne legyen megterhelve. Alaposan meg kell rágni a finomságokat, hogy könnyebb legyen az emésztés.

A kezeletlen gyomorsav túltengés szövődményeket okozhat

Puffadás, égető érzés, rossz szájíz, hányás és hányinger esetén joggal lehet gyanakodni. A gyomorsav túltengés gyulladást idézhet elő a gyomornyálkahártyában, ami eredményesen kezelhető időben való felismeréssel. Ha nem fordít kellő figyelmet rá, akkor sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat, mint például a nyombélfekély, a reflux, a Barrett nyelőcső.

A gasztroenterológus tükrözéssel a gyomorfal helyzetét, a beleket, a nyelőcsövet és a nyálkahártyát egyaránt megvizsgálja. Előfordulhat, hogy mintát vesz, amit a laborban kielemeznek. Gyomorsav túltengés a dohányosok körében igencsak gyakori jelenség. Az alkoholfogyasztás szintén növeli a kialakulásának az esélyét. Meg kell említeni, hogy csak akkor szabadulhat meg a panaszoktól, ha változtat az életvitelén.