A változatos tequila

Mexikó nemzeti itala, amit a kék agávé tövéből nyernek ki erjesztéssel. Neve árulkodik származási helyéről, hiszen onnan kapta. Ez pedig a közismert tequila. Alkoholtartalma gyártástól függően változik, 35 és 55% között.

Érdekesség, hogy Mexikó törvénybe fektette, hogy nemzeti italát csak itt lehet készíteni. A nálunk elterjedt szokások és a közhiedelemmel ellentétben, hazájában a tequila magában fogyasztandó. Erre viszont elterjedt és már egybeforrt szokás a sóval és citrommal való fogyasztása, mint kísérők.

Érlelésük szerint többféle változat készíthető el a pihentetettől, a különösen sokáig érleltig. Létezik azonban érleletlen vagy ízesítetlen változat, mint a fehér vagy ezüst tequila. Ami összetételét illeti, két kategóriája létezik: a puro illetve noble, ami kizárólag agávéból készül.

Van egy mixto elnevezésű változat is, ami nagyobb részt agávét tartalmaz, de mellette még egyéb cukortartalmú összetevőt, mint például melaszt is. Mivel a tequila agávéból készül, így jellegzetes ízét ez adja, de mellette még szokás ízesíteni egyéb adalékokkal is.