A tisztelet és a megértés a depresszió kezelésében

A depresszió népbetegség

A modern emberek élete tele van stresszel és különféle problémákkal. Ezek kezdődhetnek apró konfliktusokkal, munkahelyi akadályokkal, magányérzettel és belső űrrell. Néhányuknál a depresszió kezelése ad reményt a negatív és ellenőrizhetetlen állapotokkal szembeni küzdelemben. A depressziós állapotoknak mindig interperszonális kapcsolata van.

A páciens életében van egy fontos személy, akivel lehetetlen megvalósítani önmagát, mivel a másik ember értékelése túl fontos a számára. Ez szinte ellehetetleníti, hogy az egyén szeresse, tisztelje és érvényesítse önmagát. Ez a megközelítés olyan gondolatokat ébreszt, hogy a fontos személyen kívül ez lehet a munkahely, az életmód és egyéb tárgyak is. Mivel minden személy egyedi, a depresszió kezelése sem lehet általános, hanem minden esetben adaptálják azt és más módszerekkel egészítik ki.

Ez a folyamat lassú és időigényes, valamint nagy erőfeszítéseket igényel a terapeuta és a páciens részéről. A depresszió kezelése pszichoterápiás módszerekkel hatékonyabb, mint az önálló munka. Előfordulhat, hogy egy eseményt vagy helyzetet olyan elviselhetetlen nehézségnek tapasztalunk, ami meghaladja az erőforrásainkat és a küzdési mechanizmusunkat. A krízis pszichológia azonnali rövid távú pszichológiai segítségnyújtás, aminek célja a válságban lévő személy biopszichoszociális működési egyensúlyának helyreállítása és a hosszú távú pszichológiai trauma valószínűségének minimalizálása céljából történő elősegítése.

A válság személyes vagy társadalmi szinten is felmerülhet. A krízis pszichológia a személyes válságot úgy határozza meg, mint egy olyan helyzetben vagy eseményben előforduló tapasztalatot, amiben az ember úgy érzi, hogy kimerítette a képességeit ahhoz, hogy megbirkózzon vele és az önértékelés, a társadalmi támogatás, az ellenőrzés képességének elvesztését érzi. Ezek olyan helyzetek, amikor valaki például fenyegetést tapasztal vagy gyilkosság szemtanúja lesz. A krízis pszichológia társadalmi válságnak a terrorista támadásokat és a természeti katasztrófákat tekinti.