A tempera készletről pár mondatban

tempera készlet

A festészetben számtalan alapanyag áll a művész rendelkezésére. Az egyik legnépszerűbb a tempera, ami a latin temperare szóból ered, ami magára a festék előállítására utal, tehát a keverésre. Nagyon fontos a megfelelő tempera készlet alkalmazása, amiben a színezőanyag egy olajos-vizes emulzióban van eloszlatva.

A festés során ez nyugodtan hígítható vízzel, azonban száradás után ez már nem megoldható, nem úgy, minta vízfesték esetében. A tempera az olajfestés elterjedése előtt a festészet legfontosabb szereplője volt, a középkor táblaképei, az ikonok ezzel készültek.

A tempera készlet és a sajátos olajtechnika

Hamar rájöttek a hozzáértők, hogy a tempera megannyi fajtája remekül kombinálható az olajtechnikával. A temperával aláfestett képet lehet olajfestékkel folytatni, a régi mesterek gyakran éltek is ezzel a lehetőséggel. Magyarországon számtalan helyen megvehető a tempera készlet.

Nálunk leginkább a gouche kategóriába tartozó változatok szerezhetők be. Miben térnek el ezek a többitől? A megszokott temperához képest, ezek száradás után is újra oldhatók vízzel.