A népszerű softshell anyag sokoldalúsága

softshell anyag

A túrázók és a szabadtéri sportok űzőinek körében igen elterjedtek az olyan ruhadarabok, amik vízálló, légáteresztő és jó nedvszívó képességekkel bírnak. A softshell anyag széles körben kedvelt az egyedi tulajdonságai miatt, amik a nagyfokú strapabíróság, illetve a praktikus és kényelmes viselet.

A softshell anyag felhasználásával készült ruhadarabok lehetővé teszik, hogy a viselőjük a réteges öltözködés helyett, csupán a softshell anyag nyújtotta előnyöket kihasználva, egyetlen réteg ruhában sportoljon, kiránduljon a szabadban anélkül, hogy ázna-fázna, megizzadna.

A softshell anyag mosására azonban oda kell figyelni, be kell tartani a maximum 30 fokos mosási hőmérsékltet és kerülni kell a mosószer, illetve az öblítő használatát. A centrifuga helyett pedig ajánlott a ruhadarab felakasztva, szobahőmérsékleten történő szárítása.

Általában minden ruhanemű mosására megvannak az egyedi javaslatok, amit az adott anyag igényel. Nincs ez másként a törölköző mosás esetében sem. Szempont ilyenkor az anyag színének és puhaságának megőrzése mellett, a maximálisan tiszta, baktériummentes végeredmény elérése. A törölköző mosás alapvető szabálya a megfelelő hőmérséklet, mosószer és öblítő használata.

A törölköző mosása esetén a 30 fok a puhaság megőrzése szempontjából ideális lehet, azonban ezen a hőfokon a baktériumok nem biztos, hogy elpusztulnak. Fontos, hogy nemcsak törölköző mosás, de minden használat után teljesen szárítsuk meg, lehetőleg szobahőmérsékleten, kerülve a szárítógépben vagy fűtőtesten való szárítást, mert ez is megkeményítheti az anyagot.

Ha valamire igazán oda kell figyelni mosás során, azok a gyapjúból készült ruhadarabok, rengeteg módon el lehet rontani ugyanis ennek az anyagnak a finom puha és könnyű állagát, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Legfontosabb szabály a gyapjú pulóver mosása esetén a magas hőmérséklet kerülése, akár gépi, akár kézi mosásról is van szó.

Gépi mosás esetén ajánlott a gyapjú program használata, kézi mosásnál pedig a langyos vagy hideg vízben történő gyapjú pulóver mosása. Az anyag puhaságának a hagyományos mosószerek nem tesznek jót, a legideálisabb a speciális mosószer vagy a sampon használata a gyapjú ruhadarabokhoz. A gyapjú pulóver mosása akkor lesz igazán eredményes, ha a szárításra is odafigyelünk, és nem nyújtjuk ki az anyagot.

Előfordul, hogy ruháinknak nem elegendő egy egyszerű mosás ahhoz, hogy makulátlanul tiszták legyenek, mert különböző foltok éktelenkednek rajtuk, amik külön kezelést igényelnek. Vannak foltok, amik nem kis fejtörést okoznak, ha szeretnénk eltávolítani őket, de a legfontosabb szabály, hogy soha ne halogassuk a folteltávolítást.

A folt eltávolítása ruhából ugyanis frissen a leghatékonyabb, beleszáradt, több napos foltot már nem biztos, hogy sikeresen el lehet tűntetni. A leggyakoribb az izzadság okozta sárga folt eltávolítása ruhából, amely történhet citrom és meleg víz 1:1 arányú keverékében való áztatással, de az ecet is tökéletes lehet erre a célra. A friss paradicsom folt eltávolítása ruhából hideg vízzel könnyen sikerülhet, egy pici ecettel azonban itt is rásegíthetünk a folttisztító hatásra.