A környezetbarát napelemes közvilágítás térhódítása

Az alternatív energia hasznosítása egyre inkább teret nyer hazánkban is. Már néhol látni olyan parkot és közteret, ahol napelemes közvilágítás biztosítja a fényt a sötét éjszakában. Igaz, még ritkaság számba megy nálunk az ilyesmi, de tőlünk nyugatabbra ez már megszokott, mindennapi látványosság.

Ezekben az országokban már nemcsak a zöldövezetek megvilágítására alkalmazzák ezt a megoldást, hanem a forgalmas utak mentén is feltűnnek a napelemes kandelábere és jelzőlámpák.

Ezzel a módszerrel ugyanis igen sok pénzt lehet megspórolni, hiszen ingyen energiát állítanak elő, a Nap sugárzását felhasználva. Ez nemcsak kimeríthetetlen energiaforrást jelent, hanem tiszta energiát is.

Vagyis az energia előállítása során semmilyen káros anyag nem kerül ki a környezetbe, így a gazdasági haszon mellett, említésre méltó a környezetbarát jellege is. A napelemes közvilágítás ugyanakkor a város kinézetén is javíthat, hiszen nem fogják többé a kábelek elcsúfítani a látképet. Minden szempontból megéri váltani, amint lehetőség adódik rá.