A Kia alufelni, mint rugózatlan tömeg

Minőségi felnik, jutányos áron

Az alumínium keréktárcsák esetében gyakran felmerül témaként a súly, illetve ennek a hatása a kocsira, teljesítményre. Sokan szeretnék tudni, hogy például ugyanakkora hatással van-e az Opel alufelni és az utastér súlya a gépjármű teljesítményére? Rengeteg mindenkit az érdekel, hogy a verda kerekeinek 6 kilogrammos súlynyeresége összehasonlítható-e egy könnyebb utastér 5 kg súlynyereségével? Mind a két kérdésre a válasz nem, hiszen a kerék, amit az abroncs és az Opel alufelni kettőse alkot, olyan nem felfüggesztett, vagyis rugózatlan tömeg, amire erő hat.

Ez az áttételi energia, mert ugye a kerekek előre haladnak, a másik pedig a forgási energia, mert ezek forognak. A rugózatlan tömeg a gépjármű olyan része, amely az úttest hullámzását követi. Az 1 kg rugózatlan tömegelőny több kilogrammnyi rugózott tömegnek felel meg. Ezért is van az, hogy nyáron rengeteg sofőr szeretné ezt csökkenteni a teljesítmény optimalizálása érdekében. Ez megoldható egy nagyon profi Opel alufelni segítségével.

Ennek hála javulhat a gyorsulás, úttartás, vezetési élmény és a fékezés is. Sőt, sok esetben még a fékezés is csökken. Ez a magyarázat arra, hogy nyáron az Opel alufelni a menő sokaknál, míg télen inkább a lemezfelni kerül fel. A gyorsulás és a fékezés a Kia alufelni esetében is olyan témák, amelyeket mindenképp alaposan meg kell vizsgálni. Az ugye nem meglepő, hogy minél nehezebbek a kerekek, a verdának annál nagyobb erőre van szüksége ezeknek a megmozdításához és lefékezéséhez.

A nehéz kerék magasabb motornyomatékot igényel, ami lassítja a gyorsulást. Mindez persze fordítva is igaz, ugyanis a könnyebb kerék jobban gyorsul. Természetesen sokkal könnyebben megoldható a fékezés egy egy kilogrammos Kia alufelni és abroncs párossal, mint egy 50 kilogrammossal. Ez érthető is, hiszen az előbbi kevesebb tehetetlenséget generál. Ugyanakkor a Kia alufelni bemutatásakor ki kell térni a fogyasztásra is. Ez attól függ, hogy a gyorsításhoz a motornak mekkora energiát kell kifejtenie, ami amint már említettük, a súlytól függ.