A hifi- és házimozi rendszerek lelke a hangfal

hangfal

Házimozi és hifi rendszerek esetében nagyon fontos a hangsugárzók minősége a kapott hangélményt illetően. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre egy saját rendszer tervezése és kivitelezése esetén, az egyedi igények és körülmények azonban minden esetben meghatározóak. Lényeges eleme tehát a rendszernek a hangfal, mely többféle változatban is elérhető attól függően, hogy mik az igényeink.

A professzionális hifi hangfal kifejezetten erre a célra tervezett, exkluzív anyagok felhasználásával, speciális felületkezeléssel és precíz megmunkálással készül. Ugyan magasabb árkategóriát képvisel, azonban igazán minőségi, valóságos és élettel teli hangzást biztosít.

Házimozi rendszerek esetében, a filmnézés élvezhetőségén óriásit képes dobni egy minőségi center hangfal, ami ez esetben a hanginformáció 70%-át szolgáltatja. Amennyiben koncertszintű teljesítmény elérése a cél, a padlóra állítható hangsugárzókkal elérhetjük a kívánt hatást, nagy helyiségben, nagy hangerőn garantáltan feledhetetlen hangélményben lesz részünk egy ilyen hangfal használatával.

CD lejátszó, a minőségi hangforrás

A hetvenes években óriási igény mutatkozott az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő digitális adathordozó, a CD iránt. A CD lejátszó a népszerűségét a praktikusságának és könnyen kezelhető konstrukciójának köszönheti, ami az analóg rendszertől elrugaszkodó, digitális technológiát alkalmazza.

Hivatalosan 1982-re tehető a CD megjelenésének dátuma, ezt azonban hosszas mérnöki munka és szórakoztatóelektronikai világcégek összefogása, együttműködése előzte meg. A CD lejátszó optikai elven működik, ebből adódóan rendkívül tartós, nem károsodik a felület a használat során, tehát a hangminőség az idők végezetéig garantált.

A CD lejátszó esetében használt CD lemezek kezdetben 700 megabyte-nyi adat tárolására voltak alkalmasak, ám ezeket idővel továbbfejlesztve dolgozták ki a még több adat tárolására alkalmas DVD, majd a Blu-ray technológiát. A CD technológia nyújtotta lehetőség tehát mérföldkő volt a digitális hanghordozók elterjedése terén, amely manapság újra reneszánszát éli a felhasználók körében.