A biciklizés hatása könnyen kimutatható

biciklizés hatása

Nem csupán a fizikai oldalát érdemes megközelíteni a dolgoknak, hiszen azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy kerékpározni egészséges. Nincs szükség tudósokra ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon a biciklizés hatása a testünkre és a lelkünkre. A bringa, legyen az bármilyen típusú, alaposan átmozgatja az egész testet és tőlünk függ, hogy milyen intenzitással tekerünk. Az élményt sok minden befolyásolhatja. Ha szeretnénk kikapcsolódni, kitisztítani egy kicsit a fejünket, akkor nyugodtan bringára pattanhatunk, mert a biciklizés hatása pozitív formában fog megmutatkozni, a lelki feltöltődést illetően. Eggyé válhatunk a természettel, hogyha belevetjük magunkat az erdei utak sűrűjébe. Minél többet ülünk a nyeregben, annál több előnyét fogjuk felfedezni a biciklizésnek, még városi környezetben is.

A kerékpározás előnyei a mindennapokban

Sok ellenérv szól a kerékpározás ellen a városban, amiket elég egyszerű megcáfolni. Nagyjából a rossz időjáráson kívül, semmi nem indokolja azt, hogy ne üljünk bringára és ne azzal jussunk el a célunkig. Sokkal csendesebbé válna a város és a levegő is sokat tisztulna, ha többen építenék be a kerékpárt a mindennapi rutinjukba és nem csupán sport vagy hobbiként tekintenének rá. A kerékpározás előnyei, ebből a szempontból nehezen kihasználható, az infrastruktúra hiányosságaiból fakadóan. Érthető, hogy sokan mégis inkább autóba ülnek, a kerékpárutak hiánya miatt.

Ha más szempontból nézzük, a kerékpározás előnyei közé sorolható az időmegtakarítás is. Amíg elbringázunk a munkahelyre és vissza, egyúttal letudtuk a napi edzésadagunkat is. Persze ez függ a letekert távolságtól, de ha ülőmunkát végzünk, akkor ez a mozgás mindenképp jót tesz, még akkor is, ha rövid a távolság.

A kerékpár tisztítás a karbantartás része

Az élményt elronthatja egy nyikorgó, recsegő hang, ami a karbantartás hiányából fakad. A hajtás megfelelő kenést igényel, ami nem abból áll, hogy rendszeresen újra kenjük a láncot, hanem előtte alaposan meg is tisztítjuk azt. A magasnyomású mosó sokak kedvence a kerékpár tisztítás során, viszont ezzel vigyázni kell, hogy hová, milyen alkatrészre irányítjuk a vízsugarat. Olyan helyről is kimoshatjuk a kenőanyagot, ahonnan nem kéne, például a kerékagyból.

A lánc tisztításához használhatunk WD-40-et, mert ugye ez mindenre jó, viszont a kenéséhez ez már nem ajánlott. Pedig sokan tényleg univerzális szerként tekintenek rá, azonban kenőanyagként nem állja meg a helyét a kerékpár tisztítás és karbantartás során.

Milyen elektromos kerékpárt vegyek magamnak?

Attól függ, hogy hol szeretnénk többet közlekedni a bringával. Az elektromos kerékpárok is ugyanúgy vannak kategorizálva, mint a hagyományos modellek. Vannak MTB-k, városi bringák, országúti változatok. Tehát, a válasz arra, hogy milyen elektromos kerékpárt vegyek, nagyjából a felhasználás módján múlik, na meg azon, hogy mennyit vagyunk hajlandóak rászánni a bringára. Ez alapján el lehet dönteni, a nagy kérdést, hogy milyen elektromos kerékpárt vegyek, aminek a nyergében jól érezhetem magam. Gazdaságos döntés lehet egy jó állapotban lévő, de használt változat beszerzése is, amit megbízható forrásból vásárolunk.